Hva er Ethereum

De sier et bilde sier mer enn tusen ord. Da er kanskje en video en god start for å forklare noe veldig komplisert.

 

Denne artikkelen er en oversettelse av Ethereum foundation sin artikkel fra fra https://github.com/ethereum/wiki/wiki/What-is-Ethereum

 

Hva er Ethereum?

Ethereum, ethvert avansert system, vil bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Denne artikkelen kommer til å prøve å beskrive hva ethereum er, og forhåpentighvis opplyse deg om hva mulighetene og bruksområdene for Ethereum er. Hvis du likevel føler deg forvirret etter å ha lest igjennom vil jeg anbefale deg å begynne å stille spørsmål til oss eller noen andre i communitiet.

 

En verdensdatamaskin

"It is very possible that ... one machine would suffice to solve all the problems ... of the whole [world]" - Sir Charles Darwin, 1946*

I en teknisk forstand, er Ethereum en verdensdatamaskin. Ethereum kan sees på som en enkelt datamaskin som hele verden kan bruke. Den har i teorien bare en enkelt prosessor (ingen multi-threading eller parallell kjøring), men så mye minne som kreves. Hvem som helst kan laste opp programmer til datamaskinen, og hvem som helst kan be om at et program som er lastet opp bli kjørt. Dette betyr ikke at hvem som helst kan spørre hvilket som helst program til å gjøre noe. Tvert imot; forfatteren av programmet kan spesifisere at forespørsler fra andre enn seg selv bli ignorert. I tillegg har hvert program en egen permanent lagring, som vedvarer mellom kjøringer. Videre, så vil datamaskinen kjøre så lenge det er noen som bruker den.

Man kan spørre seg selv: "hvorfor ville noen lage et slikt system?" og igjen er det mange grunner til det. Den viktigste grunnen er fordi det gjør hva du vil gjøre billigere og enklere. Denne uttalelsen må brytes noe ned, som er hva de følgende avsnittene utforske.

 

En Internet Service Platform

"Technology gives us the facilities that lessen the barriers of time and distance - the telegraph and cable, the telephone, radio, and the rest." - Emily Greene Balch

I en mer praksis er Ethereum en Internett-tjeneste plattform for garantert databeregning.  Det gir deg som utvikler i tillegg et sett med integrerte funksjoner som er veldig nyttige:

- Brukerautentisering, via sømløs integrasjon av kryptografiske signaturer

- Tilpasses betaling logikk; enkelt lage ditt eget betaling system, uten avhengighet til tredjeparter

- 100% DDoS bestandig oppe-tid, garantert ved å være en fullstendig desentralisert blockchain-basert plattform

- Problemfri lagring: glemme det du kan om å måtte sette opp sikre databaser; Ethereum gir deg så mye lagringsplass som du ønsker.

- Den ultimate interoperabilitet: alt i Ethereum økosystemet kan trivielt samhandle med alt annet. Kan variere i alt fra anmeldelser til tilpassede valutaer

- Serveren fri sone: hele søknaden kan distribueres på blockchain betyr ikke noe behov for å sette opp eller vedlikeholde servere; la brukerne betale for kostnadene bruke tjenesten.

I løpet av de siste tjue årene har vi sett en enda større akselerasjon i utviklingen av tjenester og infrastruktur, rettet mot å gjøre belastningen av å jobbe som et team eller drive bedrifter enklere og rimeligere. Dette er i hovedsak takket være internett. Tjenester som eBay, Drivy og Airbnb har gjort det å sette opp en butikk, bilutleiefirma eller hotell mye enklere. Dette er plattformer som tillater folk å realisere sin idé raskt, så lenge tjenesten de ønsker å gi passer malen tilbys av plattformen. Utenfor Ethereum er det svært kostbart å skape en ny plattform hvis de som allerede eksisterer ikke passer dine behov. Ethereum kan bli sett på som en plattform for plattformer: det tillater folk å enkelt lage infrastruktur for å gjøre det enkelt å sette opp nye tjenester på internett. I tillegg vil infrastrukturen opprettet på Ethereum kunne brukes sammen med alle andres kreasjoner, for så å kunne samhandle med de andre plattformer i en garantert og sømløs måte. Enda vktigere er faktumet at ingen enkeltenhet har ansvar for, eller kontroll over Ethereum, noe som gjør at kostnadene ved å drive infrastrukturen trenger ikke å dekkes av noen fortjeneste margin. Noe som mest sannsynlig vil føre til mye lavere kostnader forbundet vet å bruke Ethereum, sammenlignet med andre tilsvarende tjenester.

 

Opt-in Sosiale kontrakter

"This is an era of organization" - Theodore Roosevelt, 1912**

Sosiale kontrakter kan på et abstrakt nivå tenkes på som måte å muliggjøre smarte organisasjoner. Det enkleste eksempelet er to personer som jobber sammen for å gjøre en handel seg imellom. Hvis man virkelig ønsker kan Ethereum kunne brukes til å drive et helt statsapparat. Et sted i mellom er det grupper av mennesker som ønsker å organisere barnevakt sirkler, filmskapingskollektiver, diskusjonsgrupper, bofelleskap osv. Men de må alle sammen enes i reglene reglene som skal brukes hvis de ønsker å fungere sammen. Det vanskeligste er kanskje å finne ut hvordan man implementerer og håndhever disse reglene, spesielt med tanke på alle de forskjellige menneskene, men forskjellig evner og motivasjon. Med andre ord, hvordan du hindrer du gjør Ola fra å tviholde på kamerautstyret, eller få Kari til å ta sin tur til å være barnevakt? Ethereum er en plattform hvor regler kan defineres, og i stadig større grad som teknologien forbedres håndheves. For eksempel kan kameraet kanskje lytte til blockchainen og bare spille hvis filmen lage kollektivets Ethereum desenetraliserte app (Dapp), som godkjenner Olas tilgangskode.

Crowdfunding er et sentralt eksempel i fremgangen av organisatoriske verktøy. Det har bidratt med et par virkelig viktige funksjoner: en måte for enkeltpersoner å samarbeide sammen for en bestemt sak (i ette tilfellet gir en slump penger til en person eller gruppe) og en mekanisme for enkeltpersoner å samhandle meningsfullt med potensielt store selskaper (for eksempel et spill studio). Den første følger av forrige avsnitt, men det andre punktet er imponerende også, fordi normalt sett kan enkeltpersoner bare kommunisere med store organisasjoner på organisasjonens premisser. Disse blir ofte bare ignorert, på samme måte som du ignorere bakterier på huden din. Slik det er når du blir misfornøyd hvis crowdfundingmottakeren tar pengene dine uten å levere den han har avtalt. Da er det vanskelig å få operatørselskapet til å handle på dine vegne mot mottakeren. Tross alt, er crowdfunding tjenesteleverandøren sannsynlig et stort selskap, og det er ikke en universell måte  som du kan på en meningsfull måte kommunisere med den, hvis den i det hele tatt vil at du skal. Ethereum kan hjelpe med å løse disse problemene ved at du kan definere post-finansierings milepæler, eller betingelser for å trigge betaling av det totale beløpet, og deretter håndheve disse betingelsene for deg. Etterhvert som tiden går vil vi få mer og mer kreative i måter i hvordan Ethereum kan samhandle med den virkelige verden.

 

En del av Desentralisering revolusjonen

"No matter who you vote for, the government always gets in" - The Bonzo Dog Doo-Dah Band, 1992

Et desentralisert system er et system hvor alle kan bli med og delta i, en der alle deltakerne bidra til driften og vedlikehold, og en der alle deltakerne kan ensidig forlate. Og når de forlater fortsetter systemet uansett. I et desentralisert system, er det ingen instans som kan hindre deltakelse eller vilkårlig sensurere innholdet eller bruken. Internett ble designet for å være desentralisert, men måten vi bruker det har blitt stadig mer sentralisert. Det har nå nådd et punkt der sensur og ekskludering er akseptert og forventet. Blockchain teknologi ble introdusert av Satoshi Nakamoto med proof-of-concept av et enkelt verdioverføringssystem, bedre kjent som Bitcoin. Det representerer det beste digitale systemet vi har (etter selve Internett) for å administrere flerbrukerinteraksjoner uten behov for sentral koordinering. Effektivt sett er et desentralisert system sin egen autoritet for å håndheve reglene (for eksempel "du kan bare bruke pengene en gang" i Bitcoin, eller "regelen du programmerte” i en smartkontrakt i Ethereum. Det gjør at deltakerne kan være trygg på at reglene blir håndhevet uten fare for korrupsjon, bestikkelser, nepotisme, politisk bias, utestenging, vilkårlige unntak, menneskelig tilsyn eller fravær av ansatte.

 

Ethereum tillater folk å trygt samhandle på en «trustless» måte ved å inngå nøytralt bindende avtaler. Nå må man huske på at Ethereum kan bare håndheve innenfor sine egne digitale grenser; Ethereum fjerner ikke behovet for en ekstern myndighet for pådømmelse i løpet av tvister utenfor sitt domene. Hvor andre lover og regler som regel eksisterer.

 

Konklusjon

Gavin Wood har destillert beskrivelsen av Ethereum til å være en samling av ikke-lokaliserte Singleton programmerbare datastrukturer. Hva dette betyr vil avhenge av av bakgrunnen din. Men uansett hva du driver med vil det sannsynligvis komme til å bli bedre med Ethereum.

Referanser

* Copeland, Jack (2006). Colossus: The Secrets of Bletchley Park er Codebreaking Computers. Oxford University Press. s.109

Merk at TJWatson, tidligere leder av IBM, nesten helt sikkert aldri sa: "Jeg tror det er et verdensmarked for kanskje fem datamaskiner", men for en tid (slutten av 1940, begynnelsen av 1950-tallet) var det faktisk slik at det var, i USA, et marked for omtrent fem datamaskiner.

** Presidential tale, Milwaukee, Wisconsin.